Hrono Lisnate Pljoske Iz Tiganja

Pre nego što počnete sa pripremom, malo reči i ovom pecivu. Inače dolazi iz Indije, a pravi naziv mu je Lachcha Paratha i kada ga jednom budete probali često će se naći na vašem meniju kako zbog ukusa tako i zbog strukture. Postoji preko 50-ak vrsta, a najčešće se prave od pšeničnog integralnog brašna, a u originalu se koristi ghee (pročišćeni maslac), a naravno možete korisiti obično ulje ili maslac.

U mom slučaju korišćeno je:
300g ražanog brašna
180ml mlake vode
30g istopljenog putera
Kašičica soli
Još malo putera za premazivanje


Pomešati prvo sve suve sastojke (brašno i so).


Zatim dodati vodu i istopljen puter.


Špatulom ili rukom promešati i zamesiti testo. Dodati po potrebi još brašna ili vode. Testo treba da vam bude mekano, glatko i da se ne lepi za ruke. Sa brašnom ne preterujte da testo ne bi postalo previše tvrdo. Ostaviti da odmori sa strane uvijeno u krpu od 30 minuta do sat vremena. 
Za to vreme dok čekate možete da sredite nered u kuhinji ukoliko ostavite za sobom dok spremate kao ja :-D


Dok je testo odmaralo, moji kapci nažalost nisu izdržali pa sam i ja zakuntao. Da nije telefona i za mnoge ne baš omiljene opcije alarma ne znam da li bi ovog jutra i bilo doručka. Što se mora nije teško, ustao sam i nastavio sa pripremanjem. :-P

Stavite ga na radnu površinu i valjajte da napravite poduži valjak.Izrežite nožem na nekoliko delova.


Uzmite oklagiju i jufkicu pa razvucite testo što je moguće tanje.


Saviti kao harmoniku pa srolati u krug i ponovo razvaljati na tanko.


Kako sam, probudivši se odmah otrčao u kuhinju da spemim sebi i majci doručak, tako sam skontao u toku pravljenja da sam nešto zaboravio. Baš mi je falila, ali na vreme mi se upalila lampica i registrovala nedostatak :-D


Jedna, jedina i neponovljiva..."nezaboravljena"...Limunada!

Elem, da se vratimo na naše lisnate pljoske. Kada ste ih razvukli, zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, premazati sa malo putera i stavite rastanjeno testo. Proverite donju stranu - kada lepo porumeni kao na slici onda gornju stranu premazati sa malo putera, okrenuti i pustiti još nekih minut da se i ta strana zapeče. Tiganj premazati pre svake nove pljoske.Prijatno!

0 komentara:

Postavi komentar