Pre nego što počnete sa pripremom, malo reči i ovom pecivu. Inače dolazi iz Indije, a pravi naziv mu je Lachcha Paratha i kada ga jednom budete probali često će se naći na vašem meniju kako zbog ukusa tako i zbog strukture. Postoji preko 50-ak vrsta, a najčešće se prave od pšeničnog integralnog brašna, a u originalu se koristi ghee (pročišćeni maslac), a naravno možete korisiti obično ulje ili maslac.
U mom slučaju korišćeno je:
300g ražanog brašna
180ml mlake vode
30g istopljenog putera
Kašičica soli
Još malo putera za premazivanje
Pomešati prvo sve suve sastojke (brašno i so).
Zatim dodati vodu i istopljen puter.
Špatulom ili rukom promešati i zamesiti testo. Dodati po potrebi još brašna ili vode. Testo treba da vam bude mekano, glatko i da se ne lepi za ruke. Sa brašnom ne preterujte da testo ne bi postalo previše tvrdo. Ostaviti da odmori sa strane uvijeno u krpu od 30 minuta do sat vremena.
Za to vreme dok čekate možete da sredite nered u kuhinji ukoliko ostavite za sobom dok spremate kao ja :-D
Dok je testo odmaralo, moji kapci nažalost nisu izdržali pa sam i ja zakuntao. Da nije telefona i za mnoge ne baš omiljene opcije alarma ne znam da li bi ovog jutra i bilo doručka. Što se mora nije teško, ustao sam i nastavio sa pripremanjem. :-P
Stavite ga na radnu površinu i valjajte da napravite poduži valjak.
Izrežite nožem na nekoliko delova.
Uzmite oklagiju i jufkicu pa razvucite testo što je moguće tanje.
Saviti kao harmoniku pa srolati u krug i ponovo razvaljati na tanko.
Kako sam, probudivši se odmah otrčao u kuhinju da spemim sebi i majci doručak, tako sam skontao u toku pravljenja da sam nešto zaboravio. Baš mi je falila, ali na vreme mi se upalila lampica i registrovala nedostatak :-D
Jedna, jedina i neponovljiva..."nezaboravljena"...Limunada!
Elem, da se vratimo na naše lisnate pljoske. Kada ste ih razvukli, zagrejte tiganj na srednjoj temperaturi, premazati sa malo putera i stavite rastanjeno testo. Proverite donju stranu - kada lepo porumeni kao na slici onda gornju stranu premazati sa malo putera, okrenuti i pustiti još nekih minut da se i ta strana zapeče. Tiganj premazati pre svake nove pljoske.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar