Svako ko je bar jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet...to je nešto između palaćinki i pizze. Mogu se filovati spanaćem i sirom, ali i mlevenim mesom... Ovo je recept prilagođen kućnoj varijanti, ali ni malo ne zaostaje za originalom.
Posebno su me iznenadile bakicine vešte ruke....
Posebno su me iznenadile bakicine vešte ruke....
Za ovaj recept (testo) vam je potrebno:
Čaša (250ml) raženog brašna
Malo manje od pola čaše kisele vode
Pola kašičice sode bikarbone
Pola kašičice soli
Prvo izmešati sve suve sastojke (brašno, so i sodu).
Zatim dodavati postepeno kiselu vodi i mesiti rukom. Testo će vam biti meko i lepljivo. Izručite ga na radnu površinu po kojoj ste prethodno posuli brašno.
Pokupite testom brašno sa radne površine.
Mesite i dodajte po potrebi još brašna.
Testo treba da vam bude glatko, meko i da se ne lepi za prste.
Obmotajte testo providnom folijom i odložite sa strane da se odmori nekih 15-ak minuta.
Za to vreme, ako ste mislili da džabalebarite, nećete jer sledi pripremanje nadeva.
Za nadev vam je neophodno:
Oko 100g smrznutog spanaća ili svežeg
Malo putera
Čaša izdrobljenog mladog sira
Prstohvat soli i bibera
Čen belog luka (iseckan)
Četvrtina crnog luka (iseckan)
Kada ste završili dodati so i biber.
Vraćamo se na "zaboravljeno" testo. Skinite foliju i podelite na dve jufkice.
Pospite brašno po radnoj površini, pritisnite malo rukom testo i uzmite oklagiju.
Razvucite testo.
Završite sa nadevom tako što ćete spanaću dodati sir. Lepo promešajte da se masa ujednači.
Zatim preklopite.
Ponoviti postupak i sa drugom jufkicom.
Pripremite tiganj, zagrejte ga i stavite vaše Gozleme da se peku. Na kraju možete da ih premažete istopljenim puterom.
Uživajte u slici i lepom danu dok ja...
Nažalost moram da pospremim haos koji sam napravio.
Prijatno!
Da li u tiganj stavljmo neki puter pre pecenja ili ih pecemo na suvo
ReplyDeleteNema portebe, mozete ih premazati puterom ako hocete :)
Delete