Hrono Gozleme

Svako ko je bar jednom bio u Turskoj probao je ovaj specijalitet...to je nešto između palaćinki i pizze. Mogu se filovati spanaćem i sirom, ali i mlevenim mesom... Ovo je recept prilagođen kućnoj varijanti, ali ni malo ne zaostaje za originalom.
Posebno su me iznenadile bakicine vešte ruke....



Za ovaj recept (testo) vam je potrebno:
Čaša (250ml) raženog brašna
Malo manje od pola čaše kisele vode
Pola kašičice sode bikarbone
Pola kašičice soli


Prvo izmešati sve suve sastojke (brašno, so i sodu).


Zatim dodavati postepeno kiselu vodi i mesiti rukom. Testo će vam biti meko i lepljivo. Izručite ga na radnu površinu po kojoj ste prethodno posuli brašno.


Pokupite testom brašno sa radne površine.


Mesite i dodajte po potrebi još brašna.


Testo treba da vam bude glatko, meko i da se ne lepi za prste.


Obmotajte testo providnom folijom i odložite sa strane da se odmori nekih 15-ak minuta.


Za to vreme, ako ste mislili da džabalebarite, nećete jer sledi pripremanje nadeva.

Za nadev vam je neophodno:
Oko 100g smrznutog spanaća ili svežeg
Malo putera
Čaša izdrobljenog mladog sira
Prstohvat soli i bibera
Čen belog luka (iseckan)
Četvrtina crnog luka (iseckan)


U šerpicu ćete prvo na plotni sa puterom staviti spanać i luk da se tugedr krčkaju, povremeno mešajući :)

Kada ste završili dodati so i biber.


Vraćamo se na "zaboravljeno" testo. Skinite foliju i podelite na dve jufkice.


Pospite brašno po radnoj površini, pritisnite malo rukom testo i uzmite oklagiju.


Razvucite testo.


Završite sa nadevom tako što ćete spanaću dodati sir. Lepo promešajte da se masa ujednači.


 Na razvučeno testo dodajte polovinu fila.


Zatim preklopite.


Presavijte krajeve i viljuškom pritisnite da vam se nadem prilikom pečenja u tiganju ne razlije.


Ponoviti postupak i sa drugom jufkicom.

Pripremite tiganj, zagrejte ga i stavite vaše Gozleme da se peku. Na kraju možete da ih premažete istopljenim puterom.

Uživajte u slici i lepom danu dok ja...


Nažalost moram da pospremim haos koji sam napravio.


Prijatno!

2 comments:

  1. Da li u tiganj stavljmo neki puter pre pecenja ili ih pecemo na suvo

    ReplyDelete
    Replies
    1. Nema portebe, mozete ih premazati puterom ako hocete :)

      Delete