25 Jun 2015

Kako napraviti domaći puter?



Za ovaj recept vam je potebno:


  • 1/2l neutralne prirodne pavlake za šlag bez konzervansa (kupljena u jednoj mlekari na Đeram pijaci) 


Priprema:


Izručio sam pavlaku u posudu



i mikserom čvrsto umutio, zatim sam uzeo žicu i energično mešao (mutio) dok nije počela da mi se odvaja voda (masnoća). Možete sve mikserom bez upotrebe žice, nego sam hteo eto malo da vežbam ruke tj. da spojim lepo i korisno.



*Trajanje odnosno vreme mućenja zavisi od snage miksera i količine pavlake i može trajati od 5 do 15 minuta...

Procedio surutku (mlaćenicu, vidu, masniću kako god) - nemojte je bacati, možete je iskoristiti za pravljenje lepinjica,


oblikovao i pod vodom ga malo oprao.


Možete takođe dodati po želji i so, kao i razne začine i dobiti aromatizovani puter. Igrajte se, prepustite se mašti i napravite ga po svojoj želji. 

Hteo bih da vam kažem da neutralna pavlaka za šlag košta 135 dinara, što bi značilo i da puter od 250g košta toliko. Inače u prodavnicama se kreće od 210 do 300 din., pa samim tim ušteda je velika...

Prijatno!

2 comments:

  1. Jel u pitanju pavlaka za kuvanje ?

    ReplyDelete
    Replies
    1. Ne. U pitanju je Imlek slatka pavlaka bez secera moja kravica od 250ml (plave je boje).

      Delete