21 Mar 2015

Kako do brzih i mekanih hlepčića?


Želite domaće i mekane hlepčiće bez kvasca, psilijuma i sličnih dodataka? Ne menjajte blog jer ste na pravom mestu. U navedenom tekstu ispod biće slikovito objašnjeno u nekoliko koraka kako doći do njih.

Počećemo od sastojaka koji su vam potrebni. Za ovaj recept neophodno vam je sledeće:
200g raženog brašna tip 1250 + oko 30g za posipanje radne površine
1 žumance
1 kiselo mleko
Pola kašičice sode bikarbone
Kašičica limunovog soka
Kašičica soli
1 kašika masti

Pomešati sve sastojke i mikserom sa nastavcima za testo ih sjedinite. Izučite testo na radnu površinu na koju ste prethodno posuli brašno.


Valjajte testo da pokupite brašno sa radne površine. Od testa napravite dugačak valjak.


Zatim nožem izrežite na nekih 6 delova, od kojih ćete napravite jufkice.


Skinite višak brašna tako što ćete ih valjati u rukama i zatim ih pritisnite da dobijete oblik pljeskavice.


Sledi posipanje susama. Kako bi se semenke zadržale na pecivima potrebno vam je da u jednu šoljicu stavite vodu, a u drugu pomešate punu kašičicu susama i pola kašičice brašna. 



Četkicom ih prvo premažite vodom a zatim pospite mešavinom susama i brašna.


Bližimo se kraju i pripremi za pečenje. U plehu koji ste prethodno obložili pek papirom stavite vaše hlebčiće. Pecite ih u zagrejanoj rerni na 250 stepeni nekih 10-15 minuta. Sledeću rečenicu pokušavam da vam naglasim u svakom postu a tiče se upravo temperature i vremena pečenja. Moj vam je savet da se ne pridržavate striktno jer su tipovi rerna različiti, proveravajte ih povremeno i dok ne narastu i ne poprime lepu boju nemojte ih vaditi iz pećnice.

Kao konačni rezultat dobio sam sledeće:


Nadam se da sam vam pomogao. Uživajte i prijatno vam želim do narednog recepta. Vaš HronoMan!

2 comments:

  1. Jako lepo izgledaju a verujem da su isto toliko i ukusni! Nego ,da li umesto kiselog mleka moze kisela voda ?

    ReplyDelete