Za ovaj recept vam je potrebno:
- Puna čaša od kiselog mleka ražanog brašna
- Puna čaša od kiselog mleka speltinog integralnog brašna
- Pola čaše ječmenog brašna
- Pola čaše heljdinog integralnog brašna
- Puna kašičica soli
- Puna kašičica sode bikarbone
- 2 kašike limunovog soka
- Dve pune kašike semenki golice (bundeve)
- Dve pune kašike semenki suncokreta
- 2 čaše od kiselog mleka vruće vode
- Susam za posipanje
Priprema:
Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašno, so, semenke), zatim dodao vodu i zamesio testo. Pokrio posudu krpom i ostavio da odstoji. Fermentisalo je oko 5 sati. Kada je testo odmorilo, dodao sam sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo promešao. Izručio u kalup koji sam prethodno podmazao mašću. Posuo odozgo susamom i ostavio još nekih 10-ak minuta da odmori i ubacio u hladnu rernu. Pekao se nekih sat vremena na 180 stepeni sa aluminijumskom folijom i uključenim ventilatorom i još nekih 10-ak do 15 minuta bez folije. *Nemojte se striktno pridržavati vremena i stepeni pečenja zbog različitih tipova rerni.
Kada se malo ohladio, uvio sam ga u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do doručka.
Prijatno!
0 komentara:
Postavi komentar