1. Za kokosovo mleko vam je potrebno:
- Čaša od kiselog mleka kokosovog brašna
- 2 čaše vruće vode
Priprema:
Prvo sam kokos potopio u vrućoj vodi i ostavio da odstoji nekih sat vremena. Zatim sam tu vodu procedio, ubacio u blender kokos i dodao dve nove čaše vruće vode. Ekstrahovao par minuta i procedio mleko (najbolje kroz gazu). Ispalo mi je oko 400ml mleka.
Kokosove ljuspice nakon cedjenja mleka nisam bacio već sam iskoristio za kolače i hleb.
2. Za hleb vam je potrebno:
- 2 čaše od kiselog mleka ražanog brašna
- Čaša od kiselog mleka speltinog brašna
- Čaša od kiselog mleka kokosovih ljuspica (ostale od pravljenja kokosovog mleka)
- 1 1/2 čaše vruće vode
- Kašičica sode bikarbone
- Kašičica soli
- Kašika limunovog soka
Priprema:
Prvo sam pomešao sve suve sastojke (brašno, so) zatim dodao vodu i zamesio testo. Ostavio da odstoji nekih 30 minuta. Ukoliko imate vremena ostavite da smesa odstoji par sati, jer dužom fermentacijim hleb bude neuporedivo bolji. Nakon toga sam u testo stavio sodu i limun i mikserom sa nastavcima za testo sjedinio sve.
Oblikovao mokrim rukama i
Sačekao malo da se prohladi i uvio ga u prijanjajuću foliju kako bi zadržao svežinu i mekoću do doručka.
3. Za kuglice vam je potrebno:
Ostatak kokosovih ljuspica sam iskoristio za kolače u koje sam stavio:
- Ostalo mi je oko čaša i po kokosovih ljuspica
- 2 kašike bagremovog meda
- Puna kašika neistopljenog kokosovog ulja
- Još nekih 4-5 kašika kokosovog brašna
Za valjanje:
- Kakao
Priprema:
Pomešao sam sve sastojke a zatim počeo da pravim kuglice koje sam valjao u kakao. Odložio ih u frižider da se stegnu.
4. Za kajganu iz rerne sa kokosovim mlekom vam je potrebno:
- 6 jaja
- 2 čenića belog luka (sitno iseckano)
- Ravna kašičica soli
- 300ml domaćeg kokosovog ili bademovog mleka
Priprema:
U plastičnoj posudi sam pomešao sve sastojke i mikserom sjedinio. Kalup sam premazao dobro mašću i izlio smesu.
Još idealnije bi bilo dodati u smesu prethodno iseckanu i proprženu slaninicu.
Prijatno!
*Kokosovo mleko se po pravilima konzumira nakon restrikcije, ali zato bi u restrikciji moglo kao zamena da posluži bademovo mleko.
Ono kad jednim udarcem smakneš više muva...
0 komentara:
Postavi komentar