Hrono Vrbara (Šumsko Pile)

Šumsko pile odnosno Vrbara tj. Vrbovača spada u one uslovno jestive gljive!
To znači da pre jela mora biti dobro termički obrađena 
(sadrži oksalnu kiselinu kao spanać ili blitva). Prethodno ih blanširajte tj. stavite ih u ključalu vodu i kuvajte nekoliko minuta ili dok ne omekšaju. Pre prženja skuvane gljive ostavite u cediljku da se ocede od viška vode i da se prohlade. Nikako se ne sme piti ili koristiti alkohol u kombinaciji sa vrbarom, jer može da izazove probleme u sistemu za varenje.


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • Pečurke Vrbovača (ja sam iskoristio oko 300g)
  • Voda
  • Mast



  • Malo crnog luka



Začini (po želji):

  • So
  • Kari
  • Aleva paprika


Priprema:

U aparatu sam Vrbovaču prvo prokuvao, nekuh 10-15 minuta.


Odložio u cediljku na kratko ceđenje.



Za to vreme sam iseckao malo crnog luka i pripremio začine. Ubacio crni luk da se izdinsta na malo masti, a potom i Vrbovaču, koju sam prethodno iseckao na tanke kriške (štapiće). Na kraju dodao i začine.


Pošto sam je, jelte, prvi put spremao, to sam uradio na dva načina, duže i kraće prženje. Dužim prženjem je suvoparnije i tvrđe, a kraćim je mekša i sočnija. Na koji način više volite samo izvolite, lično nisam zadovoljn dok je moja majka prezadovoljna, čak je i prokomentarisala da ima dimljeni ukus, uksu piletine. Pa stoga, diskutabilno je o ukusima raspravljati. Ne kaže se za džabe, 100 ljudi 100 ćudi. 


P.S. Uz neki sosić bi išlo idealno, ako imate neki predlog pišite u komentaru. Hvala!

Prijatno!

2 comments: