Hrono Vekna (I, II i III)

Varijanta I (sa kiselim mlekom):


Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 350g brašna (ja sam koristio 200g ražanog i 150g pšeničnog integralnog)
  • 1 šolja kiselog mleka
  • 1/2 šolja vode
  • Kašičica soli
  • Kašičica sode bikarbone
  • Kašika limunovog soka

Još:

  • Semenke po želji (ja sam stavio po dve kašike semenki lana, susama i suncokreta)


Priprema:

*U ovom receptu sam koristio šolju od 250ml.
Prvo sam pomešao sve suve sastojke, a zatim dodao i kiselo mleko, vodu i limun. Dobijeno testo sam izručio na pobrašnjenu radnu površinu po kojoj sam ga mesio i još doradio.


Znači testo treba da vam bude srednje mekoće, glatko i da se ne lepi za prste.
Uključio sam rernu da se zagreje, a za to vreme sam oblikovao od testa veknu, izrezao nožem na nekoliko mesta, posuo malo brašna po njoj a višak skinuo rukom i to sve kako bi se dobio rustičan izgled vekne.


Stavio na pleh koji sam prethodno podmazao mašću i ubacio u rernu na pečenje. Prvo sam je pekao na najjače (250 stepeni) nekih 5 minuta, a zatim sam smanjio na 200 stepeni i pekao je 15-ak minuta a potom na 150 stepeni još 10-ak minuta, sve ukupno nekih 30-ak minuta. 
*Nemojte se striktno pridržavati vremena i stepeni pečenja zbog različitih tipova rerne.

Evo i slike kada se iseče na kriške:


Hleb sam umotao u krpu i ostavio neko vreme da se prohladi, a zatim sam ga sekao na kriške i poslužio uz doručak.
Do narednog degustiranja sam ga čuvao u krpi.

Varijanta II (sa jajetom):


Proces pravljenja je isti samo sam umesto kiselog mleka dodao vodu (200ml), 4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja i jedno izmućeno jaje.
Tu je i video:





Varijanta III (sa jajetom i kiselom vodom):


Mikserom sam umutio jaje, zatim sam dodao čašu (od kiselog mleka) kisele vode, 4 kašike hladno ceđenog maslinovog ulja, kašiku soka od limuna i izmiksao mikserom. Sve to lepo sjedinio sa suvim delom (brašno, sodu, so) i zamesio testo koje treba da vam bude mekano, glatko i nelepljivo...A, da, ovaj put sam napravio podužu veknu da liči malo na baget.


Recept je preuzet sa FB grupe Lepi Brka, Gastronomad.


Prijatno!

5 comments:

  1. Ukusniji hleb u zivotu nisam jela! :-) Lako se pravi, brzo pece, predivno mirise, ne mrvi se i dugo ostaje svez... Moja preporuka! :-) Hvala HronoManu na ovom sjajnom receptu. :-) Cista desetka! :-)

    ReplyDelete
  2. Varijantu I uz sva ukrašavanja mogu da pohvalim da je ispala kao iz ROGGENART-a :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. "Dragost" je na mojoj strani :)
      Ako bude mogućnosti priložiću svoj peace of Art putem fotkice :)
      Prvi hrono lebac se ne zaboravlja! ;)
      Srdačan pozdrav!

      Delete