Hrono Savijača

Varijanta I - Sa Speltinim Brašnom

Za ovaj recept vam je potrebno:

  • 300g speltinog brašna + 30-ak grama za posipanje dok sam mesio
  • Kašičica soli
  • Ravna kašičica sode bikarbone
  • Kašika limunovog soka
  • Čaša (od kiselog mleka) mlake vode

Za nadev:

  • Sira po želji
  • Sremuš po želji 

Priprema:

Prvo sam pomešao sve suve sastojke, a zatim dodao ostale i zamesio testo.


Posuo brašno po radnoj površini i mesio dok nisam dobio mekano i glatko testo koje se ne lepi za prste.


Istopio sam mast i premazao jufku. Stavio je u posudu i prekrio krpom da odmori 15 do 30 minuta.


Za to vreme dok je testo odmaralo, prostrao sam mušemu po radnoj površini, dobro je premazao mašću, pripremio nadev, spremio krevete, malo odmorio i nastavio sa spremanjem.

Podelio jufku na dva dela. Oklagijom sam razvukao testo što sam mogao tanje. Dok sam razvlačio uključio sam rernu da mi se zagreje.


Premazao je istopljenom mašću, jednu posuo samo sirom, a drugu sirom i sremušem.


Prstima sam polako odlepljivao sa mušeme rolujući je, a zatim i savio u krug. Premazao je jajetom i posuo odozgo susamom.


Položio je na pleh koji sam prethodno obložio pek papirom i stavio da se peče na najjače. Nisam merio tačno vreme, ali otprilike je bila gotova za 15-20 minuta. 
*Nemojte se striktno pridržavati stepeni i vremena pečenja zbog različitih tipova rerne.

A evo i slike gotovih savijača:
#1 sa sirom


#2 sa sirom i sremušem





Varijanta II - Sa Raženim Brašnom

Što se tiče mera i sastojaka sve je potpuno isto kao i sa speltinim brašnom..sve sastojke pomešate i zamesite testo, odložite da malo odmori i zatim zasucite rukave i u akciju ;)


Uključio sam rernu na najjače i kada je počelo da hvata koricu tj. da dobija boju smanjio sam na 200 i pekao sve ukupno nekih 30 minuta.
*S obzirom da su različiti tipovi rerne moja preporuka je da se ne pridržavate sktiktno.


Tu je i video koji dođe kao olakšica svim ljudima bez iskustva sa rolanjem :)


 Nadam se da sam vam pomogao.

Prijatno!

4 comments: